Urmatorul atelier

  • 00 zile
  • 00 ore
  • 00 min
  • 00 sec

Tu crezi in arta de a folosi cuvintele?

Categories: Ateliere,Dezvoltare personala,fara categorie,NLP,Parinti

Smart Education

Draga cititorule,

Cu siguranta avem in comun pentru copiii nostri dorinta de a creste cu un respect de sine puternic, de a fi fericiti, de a deveni oameni plini de compasiune si curaj.

Din experienta proprie stiu ca a fi parinte presupune uneori un sir de incidente, de situatii provocatoare care necesita din partea noastra o reactie. Aceasta reactie pe care o avem este plina de consecinte in formarea copilului, pentru ca influenteaza, in bine sau in rau, personalitatea lui si respectul de sine. Sigur ca suntem bine intentionati in toate interactiunile noastre cu copiii si nu cred ca exista parinti care doresc sa isi umileasca, ridiculizeze, ameninte sau sa puna etichete propriilor lor copii. Am constientizat imensa putere a cuvintelor pe care le folosim in comunicare si am ajuns la concluzia ca, asa cum spunea un autor:

“Asemenea chirurgului cu experienta, atent la ceea ce taie cu bisturiul, parintele trebuie sa deprinda arta de a folosi cuvintele.” (dr. H.G.Ginott)

Pornind de la aceasta concluzie, gandul meu a fost: ce pot eu sa fac pentru parinti, pentru cei care isi doresc sa descopere sau sa-si imbunatateasca metodele de a gasi solutii concrete si posibile pentru situatiile de zi cu zi cu care se confrunta.

Am organizat miercuri un eveniment pentru parinti si viitori parinti –  “Comunica eficient cu copilul tau!” –  facilitatorul serii fiind Mona Sfrincean, master trainer NLP (programare neuro – lingvistica). Au fost doua ore pline de informatii utile din partea trainerului si de revelatii si speranta din partea participantilor. Programarea neuro – lingvistica ne arata ca fiecare om percepe realitatea prin intermediul propriei experiente, creandu-si in urma fiecarui eveniment o anumita stare, care ii determina un comportament la exterior. Avem toti experiente diferite, deci percepem diferit realitatea. La fel e si pentru copiii nostri, adesea mesajul lor este codificat si presupune o descifrare. E nevoie ca noi, parintii, sa ne raportam la copil si sa discutam cu el intr-un anumit fel. Noi trebuie sa deprindem sau sa ne imbunatatim abilitatea de a descifra mesajul copiilor. Cum? Prin intermediul intrebarilor. Este un aspect pe care il aflam la aceste ateliere, folosind tehnici NLP (programare neuro-lingvistica).

Prezentarea a fost plina de exemple concrete, ajutandu-ne sa realizam cum e nevoie sa reactionam in fata unor situatii de tipul: copilul a varsat sticla cu lapte in toata bucataria, sau refuza mereu sa-si stranga jucariile, sau sa se spele pe dinti etc.

Din partea participantilor au venit intrebari interesante: cum e nevoie sa actionez intr-o situatie de criza (copilul s-a speriat de un zgomot foarte puternic), atunci cand copilul se confrunta pentru prima oara cu acea situatie, astfel incat starea care ii va ramane intiparita in subconstient sa nu fie una puternic negativa, care ii va reveni in viitor de cate ori va avea o experienta de acel fel (un zgomot puternic, in cazul asta).

Atelierele saptamanale pentru parinti pe care le organizam incepand de joia viitoare vor continua sa se axeze pe exercitii bazate pe situatiile cu care se confrunta parintii in relatia cu copiii. Parintii vor fi ajutati sa-si transpuna metodele invatate in practica zilnica, astfel incat sa isi poata responsabiliza copilul si sa traiasca intr-o atmosfera de respect reciproc si demnitate.

Mi-ar placea sa stiu parerea ta despre necesitatea calificarii parintilor in domeniul comunicarii eficiente cu copiii lor.

Te rog lasa-mi un mesaj sub articol.

Iti multumesc!

Cu drag,

Corina Tanasiciuc

Author: Corina Tanasiciuc

Leave a Reply