Urmatorul atelier

  • 00 zile
  • 00 ore
  • 00 min
  • 00 sec

Interviu cu Mihaela Miu, instructor de șah

Categories: Ateliere,Dezvoltare personala,fara categorie,Sah

Consider că e nevoie de foarte multă răbdare, atenție la personalitatea fiecărui copil.

Mihaela Miu este instructorul de șah care îndrumă copiii să descopere frumusețea sportului minții în cadrul programului “Învață să joci șah!”.

Am început colaborarea cu Mihaela Miu în urmă cu aproape doi ani. De atunci, numarul copiilor care au învățat și învață șah la Smart Education, entuziasmul și bucuria acestora dinaintea orelor de șah îmi susțin ideea ca este o colaborare de succes.

Prezența mereu jovială și pasiunea pentru șah pe care o arată în activitatea ei alături de copii o fac pe Mihaela unul dintre cei mai îndrăgiți traineri de la Smart Education.  

Fiind și absolventă a Facultății de Psihologie, Mihaela are cunostințe în educația și psihologia copilului, lucru ce contribuie la o excelentă comunicare cu cei mici, doritori sa învețe jocul de sah.

Fiecare curs este o provocare pentru participanți: copilul rezolvă diagrame, își testează cunoștintele atât la nivel individual, cât și comparativ cu adversarii. Toate acestea se desfășoară cu materiale care-i antrenează și le menține curiozitatea copiilor: tabla didactică de prezentare, teste, diagrame, fișe educative, cărți.

Am invitat-o pe Mihaela să îmi răspundă la câteva întrebări despre activitatea ei cu cei mici, din culisele ședințelor de șah.

Corina Tanasiciuc: Mihaela, spune-mi te rog cum e pentru tine să lucrezi cu copiii?

Mihaela Miu: Consider că e nevoie de foarte multă răbdare, atenție la personalitatea fiecărui copil și adaptare permanentă la situațiile care apar. Tocmai de aceea eu lucrez cu grupe de maxim 8 copii, pentru a mă asigura că sunt însușite cunoștințele noi și fiecare copil are posibilitatea de a exersa la tabla de prezentare. Am modelat cursul în așa fel încât să le captez atenția până devin conștienți de complexitatea și frumusețea acestui minunat joc. Lucrez cu plăcere în acest mediu, simt  bucuria de a retrăi momentele copilăriei. În plus, niciodată nu intervine monotonia, o zi nu seamană cu alta.

Corina: Observ mereu plăcerea copiilor dinaintea și după ședințele de șah. Ce crezi că îi face să-și dorească atât de mult să participe la orele tale?

Mihaela: Copiii care vin la cursurile de șah sunt interesați să învețe acest joc, fără a fi obligați de părinți sau constrânși de situațiile de natură școlară. Sunt copii cu adevărat pasionați pe care-i îndemn, după ce îi inițiez în tainele șahului, să urmeze mai departe pregătirea cu un maestru internațional, putând astfel să-și perfecționeze cunoștințele prin participarea la concursuri. Legat de plăcerea de a participa la acest curs îmi amintesc cu satisfacție o ședință în care s-a produs o pană de curent electric, iar copiii au dorit să continuăm la lumina lumânărilor. A fost un moment inedit și chiar amuzant, dovedind că-ți poți exersa activitatea și în condiții mai puțin favorabile daca ești cu adevărat pasionat.

Corina: Aici aș vrea să remarc și meritul părinților în a le oferi copiilor lor oportunitatea de a experimenta jocul de șah. Am întâlnit de multe ori situația în care părintele își aduce copilul la o primă ședință de șah pentru ca acesta să ia contact cu sportul minții, nefiind convins în primă instanță ca va participa la tot modulul nostru. În 99,99% din cazuri, copiii sunt extrem de încântați și continuă nu doar primul modul de zece ședințe, ci și următoarele module. 

Mihaela, ce beneficii consideri că aduc copiilor orele de șah?

Mihaela: Practicând  jocul de șah, copilul intră în contact cu noțiuni care-i vor fi de folos în viață: strategie, ofensivă, defensivă, planificare, sacrifiu, capturare, competiție, rivalitate, anticipare, amenințare, autocontrol, raționament etc. Pentru copil, a căuta și a alege soluția optimă este un prim pas către dezvoltarea unor factori care, mai târziu, își vor găsi aplicarea în activitatea de adult. Diversitatea și multitudinea situațiilor presupun găsirea unor soluții optime și originale, dezvoltând spiritul de observație, analiză, sinteză și decizie.

Pe parcursul ședintelor, copilul este centrat pe realizarea unui plan corect de joc, pe găsirea punctelor forte și a celor slabe ale adversarului, valorificându-și cât mai bine propriul potențial. Aceste aspecte de natură psihologică nu vor fi conștientizate la această vârsta fragedă, dar îi vor fi folositoare în următorii ani, ajungând să-și cunoască elementele care-i definesc personalitatea: putere de concentrare, temperamentul, emotivitatea, imaginația, memoria. Părinții sunt dornici să-și știe copilul implicat într-o activitate educativă și relaxantă în același timp; am întâlnit părinți care mi-au cerut informații referitoare la regulile jocului pentru a exersa acasa cu propriul copil.

Corina: Ai vreo povestioară hazlie din experiența ta alături de copii?

Mihaela: Copiii sunt foarte haioși, mai ales la această vârstă si deseori se întâmplă să mă amuz de comportamentul lor sau de vocabularul folosit. Frecvente sunt situațiile în care intervin dispute atunci când își pierd piese valoroase, argumentând că mutarea adversarului nu a fost una corectă si acceptă cu greu înfrângerea. Uneori, cei mici distorsionează noțiunile învățate, se întâmplă să îi aud la ieșirea din curs spunând câmpii în loc de câmpuri (câmpurile de pe tabla de șah) sau dramă în loc de damă.

Corina: Știu că ne pregătești o surpiză. Despre ce este vorba?

Mihaela: În curând va apărea prima mea carte de șah pentru copii, în paginile căreia aceștia vor avea posibilitatea să-și testeze cunostințele dezlegând rebusuri, diagrame și anagrame. Concepută pentru stimularea gândirii logice, a limbajului si a spiritului creator, viu colorată si animată, sper că va fi o surpriză placută atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici.

Corina: Ce mesaj ai vrea să transmiți părinților?

Mihaela: Îmi doresc ca părinții să-si îndrume copiii să experimenteze și să practice acest ,,sport al minții”, conștientizând abilitățile pe care le dezvoltă. De asemenea, sper ca în viitor, numărul fetițelor care vin la acest curs să fie cel puțin egal cu cel al băieților și să se ,,războiască” de la egal la egal. Șahul are și o latură socială pe care o imprimă și o impune jucătorilor, el  oferă oportunități de a socializa și este o opțiune excelentă pentru petrecerea timpului liber.

Corina: Îți mulțumesc pentru interviu și îți doresc mult succes în activitate!

Programul “Învață să joci șah!” se adreseaza copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani și se desfășoară lunea și vinerea la Smart Education.

PS: În luna martie 2015, Mihaela a lansat cartea Micul Șahist. Cartea poate fi comandată aici: http://edituradph.ro/product.php?id_product=483.

 

Author: Corina Tanasiciuc

3 Responses to "Interviu cu Mihaela Miu, instructor de șah"

  1. Ramona Posted on February 27, 2015 at 19:38

    Felicitari, Mihaela! Asteptam cu nerabdare cartea!

Leave a Reply