Ai gasi util pentru copilul tau sa stie cum sa se orienteze in oras? Sa aiba clar stabilite in minte anumite repere, cel putin pentru drumurile cel mai des parcurse, spre scoala / casa / bunici?
In iuresul zilnic, ma gasesc “alergand” cu fetita mea spre diferite destinatii, de cele mai multe ori fara sa stau sa-i explic traseul, sau sa-i povestesc despre reperele pe care le am pe drum. Si mi-am dat seama ca asa s-a intamplat si cu mine in vremea copilariei, asa ca nu ma mai mir ca acum, adult fiind, imi ia ceva timp sa ma orientez spre noi locatii din oras. Desi am locuit in Bucuresti dintotdeauna.
Cum e in cazul tau? Poate ca tu esti in situatia fericita in care atunci cand alegi drumul din dreapta, nu inseamna ca, obligatoriu, cel corect era drumul din stanga. 🙂
Stii cum am constientizat lucrurile pe cate ti le-am impartasit mai sus? Am primit o carte postala de la fetita mea. Probabil ca nu vezi legatura, asa ca iti voi povesti mai multe detalii.
Vederea e trimisa tot din Bucuresti si e facuta de fetita mea in cadrul unui atelier cu notiuni de urbanism si arhitectura.
Ce a invatat copilul meu la acest atelier?
Impreuna cu ceilalti copii si cu arhitectul care tine cursul, au discutat despre diferite tipuri de spații și felul în care sunt folosite de oamenii din oraș. Apoi, au găsit definiții pentru noțiunile de reper și orientare și au descoperit care sunt reperele care ii ajută să se orienteze în oraș, în special pe traseele pe care le parcurg în fiecare zi. Exercițiul a fost extrem de interesant pentru că si-au dat seama că există multe repere care ii ajută să se orienteze, doar că nu le percepeau ca atare.
Discuțiile despre repere au fost completate cu exemplul cărților poștale pe care le-au confecționat la atelier, avand ca imagine repere și locuri / clădiri reprezentative pentru Bucuresti.
Si uite asa, cărțile poștale au ajuns în cutia poștală a părinților. 🙂
Am gasit foarte interesant subiectul, nu mai spun de bucuria pe care am simtit-o cand am primit cartea postala. Mai nou, fetita mea imi atrage acum atentia la repere, de fiecare data cand parcurgem impreuna drumuri prin oras.
Tie ti s-ar parea util pentru copilul tau sa cunoasca astfel de notiuni?
Scrie-mi parerea ta in casuta de comentarii de mai jos.
Multumesc,
Corina Tanasiciuc
PS: Daca ti se pare interesant, citeste si articolul “Bucurestiul. Specificul si memoria locului”.
Leave a Reply