Urmatorul atelier

  • 00 zile
  • 00 ore
  • 00 min
  • 00 sec

5 idei pentru educația financiară a copilului tău

Categories: Ateliere,Dezvoltare personala,fara categorie

Cand te gandesti, ca parinte, la educatia financiara a copilului tau, ia in considerare ca cel mai important obiectiv este ca cel mic sa inteleaga ca banii nu sunt o “resursa” nelimitata, care apare de fiecare data cand el are o nevoie sau o dorinta. Astfel, explica-i ca banii se castiga prin munca, trebuie chibzuiti, iar ca atunci cand ii cheltuim pentru a cumpara un anumit lucru, exista si un anumit “cost de oportunitate”, adica alegem acel lucru in defavoarea altuia.

Iata mai jos cateva idei dupa care te poti ghida in procesul de educare financiara a copilului tau:

1. Permite-i copilului tau sa aiba acces la o suma de bani, pentru a putea intelege importanta acestora.

Nu vorbim despre sume foarte mari, desigur, ci despre cativa banuti de buzunar pe care copilul sa si-i poata aloca dupa cum considera mai bine. Ii stimulezi astfel pe langa spiritul de analiza (trebuie sa faca alegeri), si un anumit nivel de independenta. Sigur ca tu, ca parinte, vei fi alaturi de copil cu sfaturi, dar alegerea trebuie sa ramana la el. Pregateste-te si de alegeri care nu vor fi pe placul tau. Copiii pot invata chiar mai multe dintr-o greseala decat din alegeri bune facute de altii, in acest domeniu.

  1. Invata-ti copilul ca banii se castiga prin munca, pentru a intelege valoarea lor.

Deseori, cand intrebam copiii cum planuiesc sa faca rost de banii necesari pentru anumite lucruri pe care si le doresc, raspunsul vine natural: “Pai cum? De la parinti!”. In cazul copiilor mai mari, peste 6 ani, poti sa stabilesti anumite “sarcini” pentru indeplinirea carora acestia sa obtina cativa banuti suplimentari. Fie ca este vorba de treburi gospodaresti, mici comisioane sau alte activitati in care il poti implica pe cel mic, toate acestea ii vor invata mai multe despre valoarea banilor. Castigandu-si singur banii, copilul va fi chibzuit in a-i cheltui.

  1. Ajuta-ti copilul sa faca strategii pentru economisirea pe termen lung, pentru a achizitiona lucruri de valoare mai mare

Daca stii ca cel mic isi doreste cu adevarat un anumit lucru, fie ca vorbim despre echipament sport, bicicleta, jucarie sau altceva, ajuta-l sa gaseasca o strategie pe termen lung pentru a obtine o suma de bani mai importanta. Faceti impreuna un plan de economisire regulata insotit de o strategie de obtinere a banilor suplimentari.

  1. Explica-i copilului tau despre rolul bancilor si al conturilor.

Cel mic va fi fascinat sa inteleaga ce inseamna banca. Poti chiar sa ii deschizi un cont in banca. Atfel, copilul se poate familiariza cu mijloacele moderne de plata, vorbim in special de carduri, si poate experimenta singur faptul ca bancomatele ofera doar sumele pe care le detii in cont. Se intampla ca cei mici sa-si trimita parintii la bancomat, atunci cand acestia le explica faptul ca nu au suficienti bani pentru a cumpara ce-si doreau copiii J.

  1. Incurajeaza pe langa cheltuiala chibzuita si generozitatea.

E o lectie de viata pe care copiii ar trebui sa o primeasca inca de mici. Ei inteleag astfel ca a oferi, chiar daca nu aduce un beneficiu vizibil imediat, produce multa bucurie in ochii celui ce primeste. E important ca cel mic sa participe la orice gest de donatie, astfel incat sa poata vedea si reactia celui care primeste.

Mult succes in demersul tau de a creste copii responsabili financiar!

Poate te intereseaza si cursurile de antreprenoriat si educatie financiara pentru copii.

Author: Corina Tanasiciuc

Leave a Reply